Øvereidet

Øvereidet ligger i naturskjønne omgivelser rett ved elven som forbinder Fjellvatnet med Eidevatnet. Et av Norges største barskogvernområder ligger rett foran hytten.

Fiske Beliggenhet Boforhold Priser og bestilling Info ved ankomst

Øvereidet kort oppsummert

  • Sjøørret og laksefiske i det eventyrlige Eidevassdraget
  • Sjarmerende hytte med praktisk standard
  • Øvereidet ligger i storslått natur – langt fra nærmeste nabo
Presentasjonsvideo

Fiske

Øvereidet

Elva ved Øvereidet er ca 150 meter lang og har stri vannføring. Der elva møter Eidevannet dannes en forlengelse av elva der det er fint å fiske med flue og sluk både fra båt og fra land. Utløpsoset i Fjellvatnet er også en fin plass for fiske.

De aller fleste gyteområdene i vassdraget ligger i Fjellvatnet og Storvatnet slik at nesten all fisk må passere Øvereidet. Normalt oppleves et godt fiske her gjennom sesongen. Vanlig størrelse på sjøørreten er ca 1 kg. For laks er vanlig størrelse ca 2 kg. Største fisk/sesong er typisk 5-6 kg. Største kjente fisk tatt i elva: Laks: 13.3 kg, Sjøørret: 9.2 kg. Ca. 80% av fangsten er sjøørret.

Eidevatn

Nedenfor hytta ligger det 4 km lange Eidevatn. Vannet er kjent for å være et av de beste sjøørretvann i regionen. Vannet er dypt de fleste steder langs land. Her er små holmer der det erfaringsmessig er gode fiskeplasser.

Fjellvatnet, Storvatnet og andre fiskevann

For å komme til Øvereidet kjører man over Storvatnet/ Fjellvatnet med båt. Dette er meget fiskerike innsjøer med oppgang av sjøørret og smålaks. Vannene inneholder også mye innlandsørret og røye. Røya er småfallen, men av bra kvalitet. Innlandsørreten er opp til 3 kg.

Gjester ved Øvereidet har også fiskerett i flere gode fjell- og skogsvann med ørret og røye. For mer informasjon om et utvalg av fiskeplasser se fotoalbumet.

Fiskeregler Eidevassdraget

Fisketid:
* Sjøørret / Sjørøye: 1.6. – 14.9.
* Laks: 15.6. – 31.7.

Kvoter
* Sjøørret / Sjørøye: 10 sjøørret og 10 sjørøye
* Laks: 3 fisk

Hver fisker har kun lov til å avlive én (1) ørret fanget i øvre elv, oppstrøms Urvoldvatnet. Røye er fredet i øvre elv.

Tillatt redskap:
Ved markfiske skal det benyttes sirkelkrok nr. 4 eller større for å redusere sjansen for kroking i gjeller eller svelg. Det er ikke tillatt å fiske med mark etter kvoten er nådd.
 
Annet:
All laks over 60 cm og sjøørret over 60 cm skal gjenutsettes for å sikre tilstrekkelig antall stor gytefisk.Fisket kan fortsette etter kvotene er nådd så fremt det praktiseres «fang og slipp».
  • Gjester ved Sagmestereidet har enerett på fiske i Eideelva og i fjorden ut til grense elv/sjø.
  • Gjester ved Øvereidet har enerett på fiske langs begge sider av Øvereidelva.
Fiskeregler for alle steder på eiendommen
Fiskeregler i fjellheimen

Fisketid: Hele året

Kvoter: Beskriv

Tillatt redskap: Beskriv

Annet: Beskriv

Fiskeregler for alle steder på eiendommen

 

Beliggenhet

Eidevassdraget var i tidligere tider en viktig ferdselåre ut til fjorden og videre til handelsstedet i tillegg til at fiskeressursene her var en viktig matkilde. Vassdraget har i dag en av landsdelens sterkeste stammer av sjøørret i tillegg til noe laks. Her blir det tatt gode fangster både i elv og vann av både sjøørret, laks, innlandsørret og røye.

Vassdraget, som har sin start i Brønnøy kommune og med mesteparten i Bindal kommune, har et nedslagsfelt på ca 100 km2 Vassdraget er ikke påvirket av vassdragsutbygging. I fiskeperioden er «vanlig» vannføring ca 4 m3 ved Øvereidet. Vassdraget responderer raskt på nedbør, og vannføringen svinger derfor en del gjennom sesongen avhengig av nedbørsmengde. Vassdraget forvaltes gjennom driftsplan som sikrer god reproduksjon og bærekraftig uttak av fisk.

Øvereidet ligger i naturskjønne omgivelser, med jettegryter og is-skuringer på svabergene. Elva forbinder Fjellvatnet med Eidevatnet, og hytta ligger rett ved elven med god utsikt utover Eidevatnet. Fra båtplassen i Fjellvatnet til hytta er det ca 300 meter å gå. Øvereidet ligger flere kilometer fra nærmeste nabo og båt er eneste transportmulighet inn hit. Hytta og annekset like ved har plass for inntil 6 personer.

Les mer om historien til Øvereidet

Boforhold

Øvereidet ligger midt i smørøyet i et av landets største naturreservater, langt fra nærmeste nabo. Hytten har god standard med strøm og innlagt vann, og passer for opp til 4 personer.  Ca. 300 meters gange fra båtstø til hytte.

Hovedhytten er ca. 20 m2 med sofagruppe (sovesofa) kjøkken og spisebord. Separat soveanneks med to doble soverom. Dusj, vedskott, utedo. 

Godt utstyrt hytte propankomfyr, vanlig størrelse elektrisk kjøleskap. Sofagruppe som kan omgjøres til dobbeltseng,  kjøkkenbord med fire stoler. 

Se "Viktig informasjon for Øvereidet" nederst på denne side for ytterligere detaljer. 

 

Priser

Gjelder per uke (fredag til fredag) for opptil 3 personer.
1/6 – 14/6: Kr. 11.500,-

Tilsvarer en døgnpris per person på ca. 570,- ved 3 gjester

15/6 – 14/8: Kr. 14.900,-

Tilsvarer en døgnpris per person på under 680,- ved 3 gjester

15/8 – 15/9: Kr. 11.500,-

Tilsvarer en døgnpris per person på ca. 570,- ved 3 gjester

Inkluderer:

Hytte, fiskerett, to båter med motor i Eidevatn, båt med motor i Storvatnet/Fjellvatnet, bensin, ved, propan etc.

Prisen gjelder for opp til 3 personer, for mer enn 3 personer kommer et tillegg på kr. 3500,- pr. pers. pr. uke.

Bestilling

Sjekk tilgjengelighet og bestill online via linken under. Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss.

'Online booking' er under bearbeidelse.

Ta kontakt med oss hvis du ønsker å booke stedet

Ta kontakt

Viktig informasjon (felles)

Før ankomst

Gjør deg gjerne kjent med området og hva som tilbys før du kommer. Stiller du godt forberedt vil opplevelsen bli mye bedre. Våre eiendommer ligger midt i Norge, og selv om kalenderen viser at det er sommer kan det bli kaldt i fjellet. Pakk derfor med varme klær og gode sko for bedre komfort.

Hvis du skal ferdes i fjellet, kan det være lurt med GPS, kart, førstehjelpsutstyr, fjellduk eller lignende. Vær klar over at det mange steder i fjellet ikke er mobildekning.

Ta med sengetøy og håndkle om ikke annet er avtalt. Dersom hytten ikke har dyner/pute: ta med sovepose  pluss putetrekk og stretchlaken.

Noen dager før ankomst vil du motta en tekstmelding som gir deg kjøreinstruks til hytten etc. 

Fisketips

Innlandsfiske

Sluk og spinner: Vi anbefaler vi klassiske sluker som Sølvkroken Spesial eller Aura flake, Salamander i kobber eller rød, Panther Martin spinnere eller sildesluker som Jensen pirk i svart/sølv eller Stingsilda rød/svart og gull/svart. Sluker i størrelsen 6-12 gram funker godt i de fleste situasjoner. Wobblere som Rapala Team Esko eller Jointed Countdown i fargene «FRHF» er sikkerstikk på ørreten. Wobblere av typen Bomber og Prey Target både kaster og fisker svært godt.

Erfaringsmessig er like viktig å tenke på hvordan man fisker som hva man fisker med. Det å sveive inn uregelmessig, med innlagt pauser på 1-3 sekunder, er ofte utslagsgivende for om ørreten hugger eller ikke. Man bør også sørge for at man dekker mest mulig areal når man fisker. Kast derfor først til en side og «fisk av» området foran deg ved å kaste i vifteform til du har dekket hele området du når fra fiskeplassen. Er fisken til stede og på hugget tar den ofte med en gang. Flytt deg derfor til en ny plass fremfor å bli stående på samme plassen over lang tid.

Fluefiske: Man kommer langt med noen få mønstre i boksen. . Er det døgnfluer på overflaten vil ei fallskjermflue i rett størrelse ofte gjøre jobben. Er det mygg som står på menyen kommer man lang med en Griffiths Gnat eller en liten, sort, fallskjermflue. Rakkelhanen, Streaking Caddis og Klinkhammer er gode vårfluemønster.

Streaking Caddis er også kjent for å lokke ørreten opp til overflaten selv om det ikke vaker. Fisk den slik at den striper bortover vannflaten. Dette gir svært ofte actionfylte hugg. I tillegg fungerer den utmerket i kombinasjon med en dupp for spin-fiskeren.

I striere partier, eller når det ikke vaker, fisker man gjerne under vann. Fluer som woolly bugger og hareøre-nymfa har ikke uten grunn stått høyt i kurs hos fluefiskere i en årrekke.

Sjøørret/laksefiske

For Sjøørret/laksefiske, og spesielt i rennende vann, er det lurt å fiske over området for deretter å ta en pause. Ofte er det nytteløst å fiske kontinuerlig på det samme området om fisken ikke biter. Opplever du hugg i flue/sluk på et av de første kastene, uten at fisken sitter, og at de agnet blir oversett fullstendig under de neste kasten – bytt flue/sluk og prøv igjen. I Urvold og Eidevassdraget er erfaringen at brunt nylon fungerer bedre enn blank. I Urvoldelven er det mange skarpe steiner, så du bør være forsiktig med å bruke Fireline uten fortom av nylon. Mange steder klarer du deg uten vadere, men om du har plass i bagasjen, ta dem med!

Sluk og spinner: For slukfiske er Buck Spesial 12-18 gr gull-sølv med Buckens spesielle røde-blank bakside bra. Fisk også her så urytmisk som mulig. Eksperimenter! Salmo wobbler kan en med fordel veie ned med tre-fire splitthaggel for å kunne fiskes med opp og ned bevegelser på wobbleren. Under fiske fra båt er hastighetsendringer viktig. Wikke og Prey kastewobblere er veldig gode etter laks og sjøørret. Møresild og Tasmanian Devil, gjerne i grønt og kobber, fungerer også bra. I Urvoldvatnet fungerer det ofte også bra med en liten sølvfarget sluk. 

Fluefiske: For fluefiske er det vanskelig å gi råd som fungerer i alle situasjoner, men prøv gjerne med fluer som Heggeli, Sunray Shadow, Green Highlander og  Zonker i enten duse eller i knallsterke farger.

Du kan også bruke tubefluer. Vå erfaring er at kombinasjonen grønn og rød fungerer bra. Dersom det er lavt vann og fisken er sky er det ofte lurt å prøve små tørrfluer. Husk lang fortom!

 

Kart over eiendommen

Norgeskart med eiendomsgrenser gir det beste kartet. De har også en App som fungerer offline. 

Google Earth med eiendomsgrenser, stier, hytter, beskrivelse fiskevann med mere. Samme kart, men i Google Maps (dere må skru av og på lag for å se stier etc.)

Avenza maps: Offline kart med terrenggrenser, men dårligere oppløsning enn Norgeskart (N50 med 20 meters koter) 1: Installer appen, 2: Last ned dette kartet. 3: Scan Denne QR koden for å få terrenggrenser etc. 
 

Båt og påhengsmotor

 Beskrivelsen under er generell om bruk av båter og motorer og er ikke relevant for alle hytter: 

Båter i fjellet er oftest av aluminium og må veltes og sikres etter bruk så fremt ikke annet er avtalt. Ta med flytevest og pass på at ikke tollganger etc. brekker.

I de større vannene er det primært brukt Pioner 14 båter med 9,8 Hk motor.

Påhengsmotorer: 90% av alle problemer med påhengsmotorene skyldes vann i bensinen. Ikke fyll bensin gjennom en våt trakt. 

  1. Sett motoren i fri og gasshendelen i startposisjon.
  2. Sjekk at lufteskrue på tank er åpen
  3. Sjekk at dødmannsknappen er på plass.
  4. Sjekk at rød kule i vannutskillingsfilter ligger på bunn av glasset
  5. Trekk langsomt i startsnoren de første 10 cm. Ikke trekk så hardt og langt at snoren ryker.
  6. Bruk choke kun de første 2-3 drag. Deretter noen drag uten choke.  Skru av choke når motor har startet.
  7. Når motoren er startet: Sjekk at motoren har kjølestråle

Problemer? Da er det mest sannsynlig vann i bensinen. Sjekk om rød kule i filter ligger på bunn. Drener filteret og se om det er vann eller bensin som kommer ut.

    • Bytt tank. Ikke koble til motor før du har pumpet gjennom frisk bensin i filter og slange. (Du må dytte inn kulen på motorkoblingen med en pinne for å klare å pumpe frisk bensin gjennom slangen). Vær 100% sikker på at det ikke er vann igjen i slange/filter.
    • Drener forgasseren for vann med å løsne tappeskruen+ pump et par ganger (bruk skrujern på de motorer som ikke har skrue som kan løsnes for hånd).
    • Fortsatt problemer? Bytt motor, men vær 100% sikker på at det ikke er igjen vann i filter eller slange.
Sikkerhet

DENNE SIDEN SKAL LESES AV ALLE DELTAGERE

På tross av at de aller fleste av våre gjester er vant til å ferdes i fjellet, er det viktig å tenke gjennom sikkerheten under oppholdet på Plahtes Eiendommer. Vi ber om at alle deltagere i gruppen leser denne siden om sikkerhet.

Hytten

Ta brannfare på alvor: Test røykvarslerne og gjør dere kjent med plassering av brannslukningsapparat. Vær forsiktig med stearinlys og parafinlamper. Sørg for tilstrekkelig høyde over lyset/lampen og undersøk fysisk om nærmeste brennbare materiale blir for varmt. Ikke skru ned veken for å slukke parafinlampen. Blås ut! La ovnsdøren på Vedovnen være lukket. Gnister kan sprette langt ut fra ovnen og sette fyr på hytten. Blås ut levende lys når dere forlater rommet.

Propan: Test om anlegget er tett når dere kommer. Skru av alt som bruker propan på hytten, inkludert kjøleskap.  Press ned og hold rød knapp. Det skal ikke boble i glasset. Når man forlater hytten etter endt opphold skal kjøleskapdørene åpnes og ventilbryteren på propanflasken vippes over (om ikke noe annet er avtalt).

Båter:

Ved bruk av båter sørg alltid for å ha årer i båten, og at disse er i brukbar stand. Sjekk også åregafler. Sørg for å ha med nok bensin i båten. Bruk alltid flytevest og dødmannsknapp. Ha respekt for dårlig vær, og tenk over hvordan båten lastes. I sterk vind er det viktig med riktig fordeling av lasten. Er båten for tungt lastet i bakenden vil sterk vind kunne ta tak i baugen og kantre båten.

Ferdsel i naturen:

  • Om det ikke er for tørt, må dere gjerne tenne bål i naturen. Bruk hodet og la fyrstikkene ligge om dere tror det kan være den minste sjanse for skogbrann.
  • Det er lettere å klatre opp enn ned: Ta ingen sjanser på å gå ned bratte steder hvor du ikke er kjent. Mange steder blir det gradvis brattere og brattere, hvor de siste 10 meterne er loddrette.
  • Ta med riktig utstyr i forhold til turen: Ta hensyn til at turen kan bli lengre en du har tenkt.
  • Gi beskjed til andre om hvor du drar og når du kommer tilbake.
  • Elver og bekker kan endre seg raskt. Ha respekt for vannets krefter når du må krysse.
  • Vær forsiktig når du krysser bekker på blankt fjell. Fjellet kan være såpeglatt langt fra der vannet renner.  Pass også på glatte stener når du går i land fra båten.
  • Ikke dra på lengre turer eller i vanskeligere terreng enn du mestrer.
  • Om mulig: sjekk værmelding om dere skal på lengre turer.
  • Husk kart og kompass! Ikke stol på at GPS’en alltid fungerer.

Ansvar

Utleier fraskriver seg ethvert ansvar for eventuelle skader leietakeren og hans selskap eller eiendeler måtte bli påført ved opphold på eiendommene og bosted mm. Det samme gjelder for/ved bruk av utleierens veger, båter, utstyr mv. All ferdsel og bruk av gjenstander/utstyr skjer på eget ansvar.

Avreise

Vask

Vi har ikke mulighet for å kontrollere alle hyttene mellom hvert besøk. For at det skal være hyggelig å komme til oss, er vi derfor avhengig av at alle gjestene vasker hytten etter seg (om ikke annet er avtalt).

Vi ber dere derfor om å forlate hytten i på en måte som gjør det hyggelig for neste gjest. Om hytten mot formodning var skitten da dere kom: Ikke bruk dette som en standard for hvordan det skal være.

Ved avreise fylles dette vaskeskjemaet ut og gis til vår representant/legges på avtalt sted.

Søppelhåndtering

Papir etc. kan brennes i ovnen inne på hytten eller i forbrenningsovnen utenfor hytten. IKKE kast matavfall eller glass/metall i forbrenningsovnen. Det skal ikke stå igjen søppel eller matvarer når dere forlater hytten.

  1. Restavfall, Glass og metall kastes i korrekt container
    1. Terråk: På oversiden av Bindalsbruket i Terråk sentrum
    2. Kalvkru/Kalvvatn: Ved Namsskogan
    3. Vassbygda: Ved avkjøringen til Vassbygda
    4. Eide: Søppel tas i retur til Røytvoll med båten. 
  2. Alle norske flasker/bokser med pant tømmes og legges i egen sekk. Pantes på butikken eller settes på sted avtalt med en av våre representanter. 

Fangstprotokoll og fangstbok

Vi er lovpålagt å innrapportere all fangst av sjøørret og laks til myndighetene. Dette gjøres digitalt. Vi sender ut mer detaljert informasjon på SMS/Epost noen dager før ankomst

For jegere vil det på tilsvarende måte bli sendt ut informasjon om hvordan fangst skal rapporteres

Vi setter stor pris på at alle våre gjester skriver i hytteboken. Om noe er gått i stykker, eller du har forslag til forbedringer, er det best om du tar direkte kontakt slik at vi er sikre på at vi registrerer det.

Viktig informasjon for Øvereidet

Ankomst og veibeskrivelse

Ta kontakt med vår representant for å avtale oppmøtetid og sted. Kjør til parkering rett forbi Kalbekkvika. 

Ta båt over vannet og legg til på oversiden av hytten. Gå ned til hytten Dette kartet viser deg ruten. Det er mange grunner i vannet, så dere MÅ bruke kartet når dere kjører til hytta første gang. Du finner eiendomsgrenser med mere i dette kartet i Google maps appen.

Avstander: Brønnøysund lufthavn: 60 km. Værnes flyplass: 350 km. Nærmeste matbutikk er på Hommelstø, ca 20 minutters kjøring fra parkeringsplassen.

Fasiliteter
  • Båt med påhengsmotor og bensin for å komme seg til hytten
  • 4 faste sengeplasser pluss sovesofa
  • 4 sett med dyne/pute 
  • Solcelleanlegg med  12+230V uttak ved soveanneks
  • Vanlig elektrisk kjøleskap
  • Propankomfyr med fire bluss
  • Gryter, kopper og kar til 6 personer
  • Utedo
  • Dusj
  • Flytevester 70-90kg i naust ved parkeringsplassen
  • Det er normalt bra med blåbær, tyttebær, multer og sopp sopp i området (sesongavhengig)

Inkludert i prisen: Båt, bensin, propan, ved, såpe, dopapir og andre forbruksartikler

Ikke inkludert i prisen: Sengetøy, vask ved avreise

Fiskeplasser etc.

Norgeskart gir deg gode kart og flybilder. Det er mulig å laste ned Norgeskartappen slik at du får offline kart under oppholdet. 

Dersom du åpner Google Earth med denne lenken, får du et kart med mye informasjon, inkludert stier i fjellet. Du bruker mus i kombinasjon med CTRL- eller ALT-tasten for å håndtere kartvisningen. Velg "din hytte" i Innholdsmenyen for å få 3D-visning fra området. 

Strøm/vann/gass

Dette punkt er for teknisk interesserte eller dersom dere mot formodning får tekniske problemer under oppholdet

Det er marginal mobildekning ved hytten og flekkvis dekning i området rundt.

Strømsystem:

700W solcellepanel med 9 kWh litiumbatteri og 230V omformer. Tec29 Strømaggregat for å lade batterier ved behov. Strøm brukes til å drifte vannsystem, lys og kjøleskap. Dersom dere har problemer:

  1. Sjekk om forbrukssikringene eller batteriet er skrudd av
  2. Sjekk om det er strøm på batteriet. Det skal lyse grønt på blå inverter.
  3. Dersom du mangler strøm: Fyll bensin på aggregat i vedskjulet og start det manuelt. La det gå ca. 6 timer. Det skal lyse gult på inverter.

Vannsystem:

En 3000 liters vanntank ligger oppi lia. Ved kjøring av aggregat fylles både vanntanken og batteribanken. Det trengs ce 30 minutters kjøring for å fylle tanken. 

Høydeforskjellen til vanntanken sørger for vann i kranen. En propanbereder varmer opp vannet i det det passerer.

Dersom dere har problemer:

  1. Sjekk om det er vann i tanken. Kjør aggregat for å fylle.
  2. Dersom det kommer vann, men at det ikke blir varmt:
    1. Sjekk om det er gass
    2. Trykk inn termosikring på toppen av berederen

Propan:

Propan benyttes til å varme vann samt til koking.

    • Ved propanflaskene er det en flaskevelger. Grønt: Ikke gjør noe. Rødt: Bytt den flasken som er tom og vri pil mot den flasken det er minst i. Ikke bytt flasker som ikke er tomme.

  • Bytte av propanflasker: Skru av gassen med vippebryter på ventilen. Ventil løsnes ved å løfte opp den svarte ringen. Ny flaske monteres ved å klemme sort ring oppover, presse regulator ned på ny flaske og presse ned den svarte ringen for å låse. Når flasken er korrekt montert skal det være mulig å løfte flasken etter regulatoren. Ekstra gassbeholdere står i uthuset. Ta med tomme gassbeholdere tilbake over Åbjørvatn og plasser de i naustet ved bilen.