Åbjørneset

Sjarmerende hytte i storslått natur, med gode muligheter for innlandsfiske.

Fiske Beliggenhet Boforhold Priser og bestilling Info ved ankomst

Åbjørneset kort oppsummert

 • Fiskerett på enorme områder
 • Sjarmerende tømmerkoie med plass til 4 personer
 • Åbjørdalen – en komplett naturopplevelse

Fiske

Innlandsfiske

Åbjørvatnet nås lett fra hytta. Vannet har grunne partier på vestsiden og dype partier på østsiden. Ved utløpet ev Åbjøra i øvre ende av vatnet er det grunt og fint å fiske fra båt. I vannet fiskes det både med mark, sluk og flue. Dorging med sluk gir ofte godt resultat, men også å ankre opp båten og fiske med flue eller mark og dupp er gode metoder. Fisk opp mot 1,5 kg er ikke uvanlig og det er tatt ørret på over 4 kg i vannet. Snittvekta ligger rundt 250 gram og fisken er av god kvalitet.

I fjellheimen rundt Åbjørvatnet er det en rekke gode fjellvann. Fiskeretten i mange av disse vannene deles med gjester på våre andre hytter. Det vanlige er likevel at man kan gå i flere dager uten å treffe andre folk om det er dette man ønsker.

PS! Gjester ved Åbjørstua har enerett på elven Åbjøra ned til elvemunningen i Åbjørvatn.

Laks- og sjøørretfiske

Fiskerett for drøye 6km av Åelva kan kjøpes for 300,- dagen per person.  Åelva har for tiden en av de sterkeste gytebestander av laks og sjøørret i Nordland og flere av de beste fiskeplassene i elva ligger langs denne strekningen. Laksetrappen som ble bygget i Åelva i 2000 gjør at det nå går opp laks og sjøørret til Åbjørvatn og Åbjøra. Det er muligheter for å få anadrom fisk i vatnet og Åbjøra, men inntil videre praktiserer vi fang og slipp anadrom fisk i denne delen av vassdraget.

Gjester ved Åbjørneset har fiskerett i Terråkelven som ligger ca. 40 minutters kjøring fra parkeringen ved Åbjørvatn. Terråkelva er lett tilgjengelig fra vei eller opparbeidet sti og er et godt lavterskeltilbud for den som ønsker å prøve seg på sjøørret og laksefiske. Det tas også både grov sjøørret og laks i elva, slik at de mer erfarne fiskerne bør også kjenne sin besøkelsestid. En tur i Terråkelven kombineres perfekt med en handletur på COOP’n.

Fiskeregler Åbjøravassdraget

Fisketid
 • Åbjøra og i garnforbudssoner i Åbjørvatn: 1.6.-14.9.
 • Åbjørvatnet utenfor garnforbudssoner: 1.1.-31.12.
Kvoter (sesong per fisker)
 • Ørret: I elven Åbjøra skal all ørret over 30cm settes tilbake. Fritt uttak av fisk under 30cm.
 • Sjøørret og laks er fredet i Åbjørvatn og Åbjøra m/sideelver.
Redskap
Det er ikke tillatt med markfiske i Åelva eller Åbjøra. I Åbjøra er det kun tillatt å fiske med flue hvor fluesnøret utgjør kastevekten. Kroker skal være mothakeløse, eller med nedklemt mothake, og kun tillatt med maksimalt 2 kroker på fiskesnøret.I Åbjørvatnet (utenfor garnforbudssonene) er det tillatt å fiske med mark, sluk, spinner flue etc.Ved fiske i Åbjøra skal målebånd og knuteløs håv medbringes. Garnfiske i Åbjørvatn og utvalgte fjellvann kan tillates etter særlig avtale med Plahtes Eiendommer.
Annet
Gjester ved Åbjørstua har enerett på fisket i Åbjøra fra garnforbudssonen ved utløpet av Åbjøra og opp til Trongen. Gjester ved Kalvkru har enerett i Kalvkruvatn og ned til Trongen.
Fiskeregler for øvrige vassdrag på Plahtes Eiendommer

Beliggenhet

Oldtidsfunn og gravhauger viser at her har det vært bosetting helt siden Vikingtiden. Kanskje var det fredløse som først søkte tilflukt til denne avsidesliggende dalen? Så fant de at naturressursene var store med skog og vilt, med store velegnede områder for korndyrking, beitemarker og gode fiskevann. Men først i år 1611 finner vi den første brukeren vi kjenner ved navn. Deretter bodde det folk fast på gården helt frem til 1954. Det gamle våningshuset står fortsatt, men våre gjester bor på en moderne hytte på den samme innmarken.

Området innover Åbjørdalen er lett å ta seg fram i med bruer over Kvennelva og Kjerringdalselva, og det er flåte på kabeltrekk over elva ovenfor Gardsfossen. En gammel traktorvei fra tømmerfløtningens tid går fra båtstøen og ca. 5 km. innover dalen til Kjerringdalselvas utløp. Den er lett å gå, og det er til dels mulig å bruke medbrakt sykkel. Vanligvis er det godt med multer og andre bær på sensommeren i Åbjøra.

I tillegg er det en god del fjellvann der det fiskes så sjelden at vi ikke har tilstrekkelig kunnskap om vannene. Har gjestene erfaringer med vann som ikke er nevnt her, eller informasjon som avviker fra beskrivelsen ovenfor, er vi takknemlig om dette deles med Plahtes Eiendommer.

Les mer om historien til Åbjøra

Boforhold

Åbjørneset ligger på neset mellom Åbjøra og Åbjørvatnet. Den lille, praktiske tømmerkoia ble bygget for skogsarbeidere på 1940-tallet. Lett adkomst og bålplass på elvebredden. 

Bygningsmasse

Enkel tømmerhytte på ca 25 m2, uthus for ved og utedo. Inntil 4 soveplasser (men passer best for 2).

Meget enkel hytte, men praktisk standard. Kjøkkenbord, sovesofa, 2 senger med dyne/pute, kjøkkenbenk, klesskap.

Ikke innlagt vann, men godt drikkevatn i Åbjøra ca 30 meter fra hytta. Propan kokeapparat. Vedovn. Ikke solcelle/strøm.

Utstyr og forbruksartikler

Båter: En ca 15” båt med bensin og påhengsmotor. Ekstra båt kan ordnes etter nærmere avtale. Flytevester 70-90 kg ligger i naust ved parkeringsplassen. Andre størrelser må avtales.

Ting dere ikke trenger å ta med: Service, bestikk, kopper og kar, dopapir, tørkepapir, såpe, stearinlys, lampeolje, ved, propan og bensin.

Ting dere må ta med: Soveposer, førstehjelputstyr, GPS, kart/kompass,

Adkomst

Avstander: Rørvik lufthavn: 110 km, Brønnøysund lufthavn: 130 km. Værnes flyplass: 300 km. Nærmeste matbutikk er på Terråk, ca 30 km fra parkeringsplassen.

Utlevering av nøkkel: Avtal tidspunkt før ankomst. Kjør til Sørfjordveien 10, 7980 Terråk (sving til H ca 300 meter etter bensinstasjonen). Stort gult hus på H. side. Trykk på ringeklokken ved skilt "Plahtes Eiendommer"

Kjørebeskrivelse til hytte:  Kjør mot Åbjørveien 621, 7980 Terråk i navigator, men fortsett rett frem til Åbjørvatn. Ta båt over vannet og opp nedre del av elven Åbjøra. Båtstøen er ca 25 meter fra hytten.

Nærmeste nabo: Åbjørstua ca 1 km, Granbostad ca 5 km.

Norgeskart

M711- serien: nr. 1824 I og IV og 1825 II og III.

Vi anbefaler å laste ned "Avenza offline maps". Legg in Bindal som bakgrunnskart. Velg ikon for kartlag, ikon for nedlastning og trykk på QR ikon for å scanne koden under. Dere har da et offline kart på mobilen med eiendomsgrenser, ruter noen av stedene det er lett å gå feil, samt plassering av båter, hytter etc. 

Manuell kobling til kartet.

Praktisk informasjon

Dere må ta med sengetøy eller sovepose+ putetrekk.

Dere vil bli tatt imot av vår representant, hvor informasjon om stedet og om jakt- og fiske mulighetene vil bli gitt (se adkomst). Det er som regel mulig å skaffe guide under oppholdet.

Det er ikke mobildekning ved hytten, men enkelte steder oppe i fjellet. Dekning med Telenor: knappe 10 minutters kjøring fra parkeringsplass. Dekning med Netcom: ca 30 minutters kjøring fra parkeringsplass.

Det er vanligvis bra med blåbær, tyttebær og multer i området. Det er mulig å plukke sopp (kantarell, piggsopp etc.) på høsten

Priser

Gjelder per uke (opptil 4 personer).
28/5 – 3/9: Kr. 6.000,-

Tilsvarer en døgnpris per person på drøye 220 kroner ved 4 gjester.

Inkluderer:

Hytte, fiskerett, båt med motor, bensin, ved, propan, forbruksartikler etc. Prisen gjelder for opp til 4 personer.

Fiskekort for sjøørret/laks i Åelva koster ca. 300/døgn/person.

Bestilling

Sjekk tilgjengelighet og bestill online via linken under. Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss.

Bestill her Ta kontakt

Informasjon ved ankomst

Spesifikk informasjon for Åbjørneset:

Ankomst

Ring oss i god tid før ankomst for å få kode til nøkkelboks samt for å avtale møtested.

Dersom det er avtalt at dere skal innom vårt kontor i Sørfjordveien 10:

Når du kommer inn til Terråk sentrum, passerer du en bensinstasjon på høyre hånd. Etter 6 lyktestolper forbi bensinstasjonen: Ta opp til høyre og hold til høyre opp oppkjørselen til et stort gult hus. Kontoret ligger i fløyen på venstre side.

Hvordan finne hytten:

Kjør (tilbake) til bensinstasjonen. Følg skilt mot Åbygda (Vassåsveien). Etter 7 km ta til høyre mot Åbygda (skiltet). Etter 12 km: Ta til venstre på grusvei mot Åbjørvatn (stort treskilt). Etter ca 10 km: Parker ved Åbjørvatn og ta båt over til hytten.

Leia opp Åbjøra fra munningen til fortøyningsplass ved Åbjørstua. Svarte kryss i elven indikerer grunner, og grønn strek viser løypen opp elva. Stort svart kryss indikerer Åbjørstua.

Vær VELDIG forsiktige når dere nærmere dere elvemunningen og i første sving. Det er grunt og lett å ødelegge propellen. Legg til 300 meter etter andre sving og bruk melketrallen til å hjelpe dere med bagasjen opp til hytten.

Vi anbefaler på det sterkeste å installere gratisprogrammet Avenza offline maps. Dere har da GPS-spor, grenser etc. (se punktet Før Ankomst).

Teknisk utstyr

Strømsystem:

Det er ikke strøm eller vannsystem på hytten.

Propan:

Propan benyttes til koking samt til å drifte et lite propan kjøleskap. 

 •  

 • Tenne kjøleskap: Hold inn gassbryter og trykk på tenneknapp. Hold gassbryter inne i 15 sekunder fra man hører at det tenner til du slipper. Inne på hytteveggen ved kjøleskapet er det et par gassventiler som skal stå parallelt med kobberrøret. Ikke steng disse. 


 • Bytte av propanflasker: Skru av gassen med vippebryter på ventilen. Ventil løsnes ved å løfte opp den svarte ringen. Ny flaske monteres ved å klemme sort ring oppover, presse regulator ned på ny flaske og presse ned den svarte ringen for å låse. Når flasken er korrekt montert skal det være mulig å løfte flasken etter regulatoren. Ekstra gassbeholdere står i uthuset. Ta med tomme gassbeholdere tilbake over Åbjørvatn og plasser de i naustet ved bilen.
Fiskeplasser etc.

Felles informasjon for alle hytter:

Før ankomst

Gjør deg gjerne kjent med området og hva som tilbys før du kommer. Stiller du godt forberedt vil opplevelsen bli mye bedre. Våre eiendommer ligger midt i Norge, og selv om kalenderen viser at det er sommer kan det bli kaldt i fjellet. Pakk derfor med varme klær og gode sko for bedre komfort.

Hvis du skal ferdes i fjellet, kan det være lurt med GPS, kart, førstehjelpsutstyr, fjellduk eller lignende. Vær klar over at det mange steder i fjellet ikke er mobildekning.

Ting som dere må ta med selv:

 • Dersom det er dyne/pute på hytten: Sengetøy og håndkle om ikke annet er avtalt. Hvis ikke må dere ta med sovepose.
 • Hvis dere vil bruke sovepose må dere også ha med putetrekk og stretchlaken.
 • Mat
 • Kart og kompass/GPS med kart
 • Satellittelefon for områder der det ikke er dekning med mobil
 • Førstehjelpsutstyr
 • Fiske- og jaktutstyr

Offline kart

Vi anbefaler alle å ha med papirkart og kompass. I tillegg anbefaler vi på det sterkeste å installere gratisprogrammet "Avenza offline maps" og laste ned vår datafil med eiendomsgrenser, hytteplassering, stier der det er lett å gå seg fast etc.

 1. Installer programmet (se kobling under)
 2. Gå til "store" og last ned gratiskartet "Muncipality of Bindal"
 3. Importer lag med eiendomsgrenser etc. ved å bruke QR-koden under. (se evt. video fra Avenza under)

Kobling til programmet

Kort Youtube instruksjonsvideo

Båt og påhengsmotor

Båter:

En Pioner 14 eller annen båt av tilsvarende størrelse er inkludert i prisen. Dere disponerer også en båt i Åbjøra oppstrøms Gardsfossen (markert i Avenza maps).

Påhengsmotor:

Vi bruker stort sett Tohatsu 9,8 hk 4-takter påhengsmotorer med propellbeskytter. Motorene fungerer normalt feilfritt så lenge de blir kjørt på bensin og ikke vann.  90% av alle problemer med påhengsmotorene skyldes vann i bensinen.  Ikke fyll bensin gjennom en våt trakt. Om du finner båten full av vann og tanken klemt fast under en tofte er tanken sannsynligvis full av vann.

 1. Sett motoren i fri og gasshendelen i startposisjon.
 2. Sjekk at lufteskrue på tank er åpen
 3. Sjekk at dødmannsknappen er på plass.
 4. Trekk langsomt i startsnoren de første 10 cm. Ikke trekk så hardt og langt at snoren ryker.
 5. Bruk choke kun de første 2-3 drag. Deretter noen drag uten choke.  Skru av choke når motor har startet.
 6. Når motoren er startet: Sjekk at motoren har kjølestråle

Problemer? Da er det mest sannsynlig vann i bensinen. Sjekk om rød kule i filter ligger på bunn. Drener filteret og se om det er vann eller bensin som kommer ut.

  • Bytt tank. Ikke koble til motor før du har pumpet gjennom frisk bensin i filter og slange. (Du må dytte inn kulen på motorkoblingen med en pinne for å klare å pumpe frisk bensin gjennom slangen). Vær 100% sikker på at det ikke er vann igjen i slange/filter.
  • Drener forgasseren for vann med å løsne tappeskruen+ pump et par ganger (bruk skrujern på de motorer som ikke har skrue som kan løsnes for hånd).
  • Fortsatt problemer? Bytt også motoren, men vær 100% sikker på at det ikke er igjen vann i filter eller slange.
Sikkerhet

DENNE SIDEN SKAL LESES AV ALLE DELTAGERE

På tross av at de aller fleste av våre gjester er vant til å ferdes i fjellet, er det viktig å tenke gjennom sikkerheten under oppholdet på Plahtes Eiendommer. Vi ber om at alle deltagere i gruppen leser denne siden om sikkerhet.

Hytten

Ta brannfare på alvor: Test røykvarslerne og gjør dere kjent med plassering av brannslukningsapparat. Vær forsiktig med stearinlys og parafinlamper. Sørg for tilstrekkelig høyde over lyset/lampen og undersøk fysisk om nærmeste brennbare materiale blir for varmt. Ikke skru ned veken for å slukke parafinlampen. Blås ut! La ovnsdøren på Vedovnen være lukket. Gnister kan sprette langt ut fra ovnen og sette fyr på hytten. Blås ut levende lys når dere forlater rommet.

Propan: Test om anlegget er tett når dere kommer. Skru av alt som bruker propan på hytten, inkludert kjøleskap.  Press ned og hold rød knapp. Det skal ikke boble i glasset. Når man forlater hytten etter endt opphold skal kjøleskapdørene åpnes og ventilbryteren på propanflasken vippes over (om ikke noe annet er avtalt).

Båter:

Ved bruk av båter sørg alltid for å ha årer i båten, og at disse er i brukbar stand. Sjekk også åregafler. Sørg for å ha med nok bensin i båten. Bruk alltid flytevest og dødmannsknapp. Ha respekt for dårlig vær, og tenk over hvordan båten lastes. I sterk vind er det viktig med riktig fordeling av lasten. Er båten for tungt lastet i bakenden vil sterk vind kunne ta tak i baugen og kantre båten.

Ferdsel i naturen:

 • Om det ikke er for tørt, må dere gjerne tenne bål i naturen. Bruk hodet og la fyrstikkene ligge om dere tror det kan være den minste sjanse for skogbrann.
 • Det er lettere å klatre opp enn ned: Ta ingen sjanser på å gå ned bratte steder hvor du ikke er kjent. Mange steder blir det gradvis brattere og brattere, hvor de siste 10 meterne er loddrette.
 • Ta med riktig utstyr i forhold til turen: Ta hensyn til at turen kan bli lengre en du har tenkt.
 • Gi beskjed til andre om hvor du drar og når du kommer tilbake.
 • Elver og bekker kan endre seg raskt. Ha respekt for vannets krefter når du må krysse.
 • Vær forsiktig når du krysser bekker på blankt fjell. Fjellet kan være såpeglatt langt fra der vannet renner.  Pass også på glatte stener når du går i land fra båten.
 • Ikke dra på lengre turer eller i vanskeligere terreng enn du mestrer.
 • Om mulig: sjekk værmelding om dere skal på lengre turer.
 • Husk kart og kompass! Ikke stol på at GPS’en alltid fungerer.

Ansvar

Utleier fraskriver seg ethvert ansvar for eventuelle skader leietakeren og hans selskap eller eiendeler måtte bli påført ved opphold på eiendommene og bosted mm. Det samme gjelder for/ved bruk av utleierens veger, båter, utstyr mv. All ferdsel og bruk av gjenstander/utstyr skjer på eget ansvar.

Avreise

Vask

Vi har ikke mulighet for å kontrollere alle hyttene mellom hvert besøk. For at det skal være hyggelig å komme til oss, er vi derfor avhengig av at alle gjestene vasker hytten etter seg (om ikke annet er avtalt).

Vi ber dere derfor om å forlate hytten i på en måte som gjør det hyggelig for neste gjest. Om hytten mot formodning var skitten da dere kom: Ikke bruk dette som en standard for hvordan det skal være.

Husk å desinfisere kontaktflater ved ankomst og når dere reise fra hytten. Les dere opp på hygiene- og vaskeinstruksen sent på epost før ankomst.

Ved avreise fylles vaskeskjema nedenfor ut og gis til vår representant/legges på avtalt sted.

Søppelhåndtering

Papir etc. kan brennes i ovnen inne på hytten eller i forbrenningsovnen utenfor hytten. IKKE kast matavfall eller glass/metall i forbrenningsovnen. Det skal ikke stå igjen søppel eller matvarer når dere forlater hytten.

 1. Restavfall, Glass og metall kastes i korrekt container
  1. Terråk: Ved småbåthavnen i Terråk sentrum
  2. Kalvkru/Kalvvatn: Ved Namsskogan
  3. Vassbygda: Ved avkjøringen til Vassbygda
  4. Eide: Søppel tas i retur til Røytvoll med båten. 
 2. Alle norske flasker/bokser med pant tømmes og legges i egen sekk. Pantes på butikken eller settes på sted avtalt med en av våre representanter. 

Fangstprotokoll og fangstbok

Vi er lovpålagt å innrapportere all fangst av sjøørret og laks til myndighetene. Det er derfor viktig at dere fører fangstprotokoll, også for utsatt fisk.

Vi setter stor pris på at alle våre gjester skriver i hytteboken. Om noe er gått i stykker, eller du har forslag til forbedringer, er det best om du tar direkte kontakt slik at vi er sikre på at vi registrerer det.