Åbjørneset
Sjarmerende hytte i storslått natur, med gode muligheter for innlandsfiske.
Åbjørneset kort oppsummert
- Fiskerett på enorme områder
- Sjarmerende tømmerkoie med plass til 4 personer
- Åbjørdalen – en komplett naturopplevelse
Sjarmerende hytte i storslått natur, med gode muligheter for innlandsfiske.
Åbjørvatnet nås lett fra hytta. Vannet har grunne partier på vestsiden og dype partier på østsiden. Ved utløpet ev Åbjøra i øvre ende av vatnet er det grunt og fint å fiske fra båt. I vannet fiskes det både med mark, sluk og flue. Dorging med sluk gir ofte godt resultat, men også å ankre opp båten og fiske med flue eller mark og dupp er gode metoder. Fisk opp mot 1,5 kg er ikke uvanlig og det er tatt ørret på over 4 kg i vannet. Snittvekta ligger rundt 250 gram og fisken er av god kvalitet.
I fjellheimen rundt Åbjørvatnet er det en rekke gode fjellvann. Fiskeretten i mange av disse vannene deles med gjester på våre andre hytter. Det vanlige er likevel at man kan gå i flere dager uten å treffe andre folk om det er dette man ønsker.
PS! Gjester ved Åbjørstua har enerett på elven Åbjøra ned til elvemunningen i Åbjørvatn.
Gjester ved Åbjørneset har fiskerett i Terråkelven som ligger ca. 40 minutters kjøring fra parkeringen ved Åbjørvatn. Terråkelva er lett tilgjengelig fra vei eller opparbeidet sti og er et godt lavterskeltilbud for den som ønsker å prøve seg på sjøørret og laksefiske. Det tas også både grov sjøørret og laks i elva, slik at de mer erfarne fiskerne bør også kjenne sin besøkelsestid. En tur i Terråkelven kombineres perfekt med en handletur på COOP’n.
Åelva= elven fra fjorden opp til Åbjørvatn
Åbjøra= elven fra Åbjørvatn og videre innover
Fisketid:
* Åbjøra og i garnforbudssoner i Åbjørvatn: 1.6.-14.9.
* Åbjørvatnet utenfor garnforbudssoner: 1.1.-31.12.
Kvoter
Ørret: I elven Åbjøra skal all ørret over 30cm settes tilbake.
Fritt uttak av fisk under 30cm. I Åbjørvatn
Tillatt redskap:
Det er ikke tillatt med markfiske i Åelva eller Åbjøra. I Åbjøra er det kun tillatt å fiske med flue hvor fluesnøret utgjør kastevekten. Kroker skal være mothakeløse, eller med nedklemt mothake, og kun tillatt med maksimalt 2 kroker på
fiskesnøret.
Annet:
I Åbjørvatnet (utenfor garnforbudssonene) er det tillatt å fiske med mark, sluk, spinner flue etc.
Ved fiske i Åbjøra skal målebånd og knuteløs håv medbringes. Garnfiske i Åbjørvatn og utvalgte fjellvann kan tillates etter særlig avtale med Plahtes Eiendommer.
Gjester ved Åbjørstua har enerett på fisket i Åbjøra fra garnforbudssonen ved utløpet av Åbjøra og opp til Trongen.
Oldtidsfunn og gravhauger viser at her har det vært bosetting helt siden Vikingtiden. Kanskje var det fredløse som først søkte tilflukt til denne avsidesliggende dalen? Så fant de at naturressursene var store med skog og vilt, med store velegnede områder for korndyrking, beitemarker og gode fiskevann. Men først i år 1611 finner vi den første brukeren vi kjenner ved navn. Deretter bodde det folk fast på gården helt frem til 1954. Det gamle våningshuset står fortsatt, men våre gjester bor på en moderne hytte på den samme innmarken.
Området innover Åbjørdalen er lett å ta seg fram i med bruer over Kvennelva og Kjerringdalselva, og det er flåte på kabeltrekk over elva ovenfor Gardsfossen. En gammel traktorvei fra tømmerfløtningens tid går fra båtstøen og ca. 5 km. innover dalen til Kjerringdalselvas utløp. Den er lett å gå, og det er til dels mulig å bruke medbrakt sykkel. Vanligvis er det godt med multer og andre bær på sensommeren i Åbjøra.
I tillegg er det en god del fjellvann der det fiskes så sjelden at vi ikke har tilstrekkelig kunnskap om vannene. Har gjestene erfaringer med vann som ikke er nevnt her, eller informasjon som avviker fra beskrivelsen ovenfor, er vi takknemlig om dette deles med Plahtes Eiendommer.
Åbjørneset ligger på neset mellom Åbjøra og Åbjørvatnet. Den lille, praktiske tømmerkoia ble bygget for skogsarbeidere på 1940-tallet. Lett adkomst og bålplass på elvebredden.
Enkel tømmerhytte på ca 25 m2, uthus for ved og utedo. Inntil 4 soveplasser (men passer best for 2).
Meget enkel hytte, men praktisk standard. Kjøkkenbord, sovesofa, 2 senger med dyne/pute, kjøkkenbenk, klesskap.
Ikke innlagt vann, men godt drikkevatn i Åbjøra ca 30 meter fra hytta. Propan kokeapparat. Vedovn. Ikke solcelle/strøm.
Båter: En ca 15” båt med bensin og påhengsmotor. Ekstra båt kan ordnes etter nærmere avtale. Flytevester 70-90 kg ligger i naust ved parkeringsplassen. Andre størrelser må avtales.
Ting dere ikke trenger å ta med: Service, bestikk, kopper og kar, dopapir, tørkepapir, såpe, stearinlys, lampeolje, ved, propan og bensin.
Ting dere må ta med: Soveposer, førstehjelputstyr, GPS, kart/kompass,
Avstander: Rørvik lufthavn: 110 km, Brønnøysund lufthavn: 130 km. Værnes flyplass: 300 km. Nærmeste matbutikk er på Terråk, ca 30 km fra parkeringsplassen.
Utlevering av nøkkel: Avtal tidspunkt før ankomst. Kjør til Sørfjordveien 10, 7980 Terråk (sving til H ca 300 meter etter bensinstasjonen). Stort gult hus på H. side. Trykk på ringeklokken ved skilt "Plahtes Eiendommer"
Kjørebeskrivelse til hytte: Kjør mot Åbjørveien 621, 7980 Terråk i navigator, men fortsett rett frem til Åbjørvatn. Ta båt over vannet og opp nedre del av elven Åbjøra. Båtstøen er ca 25 meter fra hytten.
Nærmeste nabo: Åbjørstua ca 1 km, Granbostad ca 5 km.
M711- serien: nr. 1824 I og IV og 1825 II og III.
Vi anbefaler å laste ned "Avenza offline maps". Legg in Bindal som bakgrunnskart. Velg ikon for kartlag, ikon for nedlastning og trykk på QR ikon for å scanne koden under. Dere har da et offline kart på mobilen med eiendomsgrenser, ruter noen av stedene det er lett å gå feil, samt plassering av båter, hytter etc.
Dere må ta med sengetøy eller sovepose+ putetrekk.
Dere vil bli tatt imot av vår representant, hvor informasjon om stedet og om jakt- og fiske mulighetene vil bli gitt (se adkomst). Det er som regel mulig å skaffe guide under oppholdet.
Det er ikke mobildekning ved hytten, men enkelte steder oppe i fjellet. Dekning med Telenor: knappe 10 minutters kjøring fra parkeringsplass. Dekning med Netcom: ca 30 minutters kjøring fra parkeringsplass.
Det er vanligvis bra med blåbær, tyttebær og multer i området. Det er mulig å plukke sopp (kantarell, piggsopp etc.) på høsten
Tilsvarer en døgnpris per person på drøye 220 kroner ved 4 gjester.
Hytte, fiskerett, båt med motor, bensin, ved, propan, forbruksartikler etc. Prisen gjelder for opp til 4 personer.
Fiskekort for sjøørret/laks i Åelva koster ca. 300/døgn/person.
Sjekk tilgjengelighet og bestill online via linken under. Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss.
'Online booking' er under bearbeidelse.
Ta kontakt med oss hvis du ønsker å booke stedet
Viktig informasjon for Åbjørneset
Dersom ikke annet er avtalt: Kom til vårt kontor i Sørfjordveien 10, 7980 Terråk. Når du har fått utlevert nøkkel, kan du kjøre videre til Åbjørvatn
Ta båt over vannet og opp elven frem til hytten. Det er noen grunner, så vi anbefaler på det sterkeste å åpne dette kartet i Google maps appen. Dersom du laster ned offline, har du detaljert kart for båtturen og flere fjellstier tilgjengelig under oppholdet. Grunnkartet til Google er ganske dårlig, så vi anbefaler at du benytter offline kart fra Norgeskartet i tillegg. Appen er best.
Vær VELDIG forsiktige når dere nærmere dere elvemunningen og i første sving. Det er grunt og lett å ødelegge propellen. Legg til 500 meter etter første sving.
Norgeskart gir deg gode kart og flybilder. Det er mulig å laste ned Norgeskartappen slik at du får offline kart under oppholdet.
Dersom du åpner Google Earth med denne lenken, får du et kart med mye informasjon, inkludert stier i fjellet. Du bruker mus i kombinasjon med CTRL- eller ALT-tasten for å håndtere kartvisningen. Velg "din hytte" i Innholdsmenyen for å få 3D-visning fra området.
Strømsystem:Det er ikke strøm eller vannsystem på hytten.
Propan: Propan benyttes til koking samt til å drifte et lite propan kjøleskap.
Viktig informasjon (felles)
Gjør deg gjerne kjent med området og hva som tilbys før du kommer. Stiller du godt forberedt vil opplevelsen bli mye bedre. Våre eiendommer ligger midt i Norge, og selv om kalenderen viser at det er sommer kan det bli kaldt i fjellet. Pakk derfor med varme klær og gode sko for bedre komfort.
Hvis du skal ferdes i fjellet, kan det være lurt med GPS, kart, førstehjelpsutstyr, fjellduk eller lignende. Vær klar over at det mange steder i fjellet ikke er mobildekning.
Ta med sengetøy og håndkle om ikke annet er avtalt. Dersom hytten ikke har dyner/pute: ta med sovepose pluss putetrekk og stretchlaken.
Noen dager før ankomst vil du motta en tekstmelding som gir deg kjøreinstruks til hytten etc.
Sluk og spinner: Vi anbefaler vi klassiske sluker som Sølvkroken Spesial eller Aura flake, Salamander i kobber eller rød, Panther Martin spinnere eller sildesluker som Jensen pirk i svart/sølv eller Stingsilda rød/svart og gull/svart. Sluker i størrelsen 6-12 gram funker godt i de fleste situasjoner. Wobblere som Rapala Team Esko eller Jointed Countdown i fargene «FRHF» er sikkerstikk på ørreten. Wobblere av typen Bomber og Prey Target både kaster og fisker svært godt.
Erfaringsmessig er like viktig å tenke på hvordan man fisker som hva man fisker med. Det å sveive inn uregelmessig, med innlagt pauser på 1-3 sekunder, er ofte utslagsgivende for om ørreten hugger eller ikke. Man bør også sørge for at man dekker mest mulig areal når man fisker. Kast derfor først til en side og «fisk av» området foran deg ved å kaste i vifteform til du har dekket hele området du når fra fiskeplassen. Er fisken til stede og på hugget tar den ofte med en gang. Flytt deg derfor til en ny plass fremfor å bli stående på samme plassen over lang tid.
Fluefiske: Man kommer langt med noen få mønstre i boksen. . Er det døgnfluer på overflaten vil ei fallskjermflue i rett størrelse ofte gjøre jobben. Er det mygg som står på menyen kommer man lang med en Griffiths Gnat eller en liten, sort, fallskjermflue. Rakkelhanen, Streaking Caddis og Klinkhammer er gode vårfluemønster.
Streaking Caddis er også kjent for å lokke ørreten opp til overflaten selv om det ikke vaker. Fisk den slik at den striper bortover vannflaten. Dette gir svært ofte actionfylte hugg. I tillegg fungerer den utmerket i kombinasjon med en dupp for spin-fiskeren.
I striere partier, eller når det ikke vaker, fisker man gjerne under vann. Fluer som woolly bugger og hareøre-nymfa har ikke uten grunn stått høyt i kurs hos fluefiskere i en årrekke.
For Sjøørret/laksefiske, og spesielt i rennende vann, er det lurt å fiske over området for deretter å ta en pause. Ofte er det nytteløst å fiske kontinuerlig på det samme området om fisken ikke biter. Opplever du hugg i flue/sluk på et av de første kastene, uten at fisken sitter, og at de agnet blir oversett fullstendig under de neste kasten – bytt flue/sluk og prøv igjen. I Urvold og Eidevassdraget er erfaringen at brunt nylon fungerer bedre enn blank. I Urvoldelven er det mange skarpe steiner, så du bør være forsiktig med å bruke Fireline uten fortom av nylon. Mange steder klarer du deg uten vadere, men om du har plass i bagasjen, ta dem med!
Sluk og spinner: For slukfiske er Buck Spesial 12-18 gr gull-sølv med Buckens spesielle røde-blank bakside bra. Fisk også her så urytmisk som mulig. Eksperimenter! Salmo wobbler kan en med fordel veie ned med tre-fire splitthaggel for å kunne fiskes med opp og ned bevegelser på wobbleren. Under fiske fra båt er hastighetsendringer viktig. Wikke og Prey kastewobblere er veldig gode etter laks og sjøørret. Møresild og Tasmanian Devil, gjerne i grønt og kobber, fungerer også bra. I Urvoldvatnet fungerer det ofte også bra med en liten sølvfarget sluk.
Fluefiske: For fluefiske er det vanskelig å gi råd som fungerer i alle situasjoner, men prøv gjerne med fluer som Heggeli, Sunray Shadow, Green Highlander og Zonker i enten duse eller i knallsterke farger.
Du kan også bruke tubefluer. Vå erfaring er at kombinasjonen grønn og rød fungerer bra. Dersom det er lavt vann og fisken er sky er det ofte lurt å prøve små tørrfluer. Husk lang fortom!
Norgeskart med eiendomsgrenser gir det beste kartet. De har også en App som fungerer offline.
Google Earth med eiendomsgrenser, stier, hytter, beskrivelse fiskevann med mere. Samme kart, men i Google Maps (dere må skru av og på lag for å se stier etc.)
Avenza maps: Offline kart med terrenggrenser, men dårligere oppløsning enn Norgeskart (N50 med 20 meters koter) 1: Installer appen, 2: Last ned dette kartet. 3: Scan Denne QR koden for å få terrenggrenser etc.
Beskrivelsen under er generell om bruk av båter og motorer og er ikke relevant for alle hytter:
Båter i fjellet er oftest av aluminium og må veltes og sikres etter bruk så fremt ikke annet er avtalt. Ta med flytevest og pass på at ikke tollganger etc. brekker.
I de større vannene er det primært brukt Pioner 14 båter med 9,8 Hk motor.
Påhengsmotorer: 90% av alle problemer med påhengsmotorene skyldes vann i bensinen. Ikke fyll bensin gjennom en våt trakt.
Problemer? Da er det mest sannsynlig vann i bensinen. Sjekk om rød kule i filter ligger på bunn. Drener filteret og se om det er vann eller bensin som kommer ut.
DENNE SIDEN SKAL LESES AV ALLE DELTAGERE
På tross av at de aller fleste av våre gjester er vant til å ferdes i fjellet, er det viktig å tenke gjennom sikkerheten under oppholdet på Plahtes Eiendommer. Vi ber om at alle deltagere i gruppen leser denne siden om sikkerhet.
Hytten
Ta brannfare på alvor: Test røykvarslerne og gjør dere kjent med plassering av brannslukningsapparat. Vær forsiktig med stearinlys og parafinlamper. Sørg for tilstrekkelig høyde over lyset/lampen og undersøk fysisk om nærmeste brennbare materiale blir for varmt. Ikke skru ned veken for å slukke parafinlampen. Blås ut! La ovnsdøren på Vedovnen være lukket. Gnister kan sprette langt ut fra ovnen og sette fyr på hytten. Blås ut levende lys når dere forlater rommet.
Propan: Test om anlegget er tett når dere kommer. Skru av alt som bruker propan på hytten, inkludert kjøleskap. Press ned og hold rød knapp. Det skal ikke boble i glasset. Når man forlater hytten etter endt opphold skal kjøleskapdørene åpnes og ventilbryteren på propanflasken vippes over (om ikke noe annet er avtalt).
Båter:
Ved bruk av båter sørg alltid for å ha årer i båten, og at disse er i brukbar stand. Sjekk også åregafler. Sørg for å ha med nok bensin i båten. Bruk alltid flytevest og dødmannsknapp. Ha respekt for dårlig vær, og tenk over hvordan båten lastes. I sterk vind er det viktig med riktig fordeling av lasten. Er båten for tungt lastet i bakenden vil sterk vind kunne ta tak i baugen og kantre båten.
Ferdsel i naturen:
Ansvar
Utleier fraskriver seg ethvert ansvar for eventuelle skader leietakeren og hans selskap eller eiendeler måtte bli påført ved opphold på eiendommene og bosted mm. Det samme gjelder for/ved bruk av utleierens veger, båter, utstyr mv. All ferdsel og bruk av gjenstander/utstyr skjer på eget ansvar.
Vask
Vi har ikke mulighet for å kontrollere alle hyttene mellom hvert besøk. For at det skal være hyggelig å komme til oss, er vi derfor avhengig av at alle gjestene vasker hytten etter seg (om ikke annet er avtalt).
Vi ber dere derfor om å forlate hytten i på en måte som gjør det hyggelig for neste gjest. Om hytten mot formodning var skitten da dere kom: Ikke bruk dette som en standard for hvordan det skal være.
Ved avreise fylles dette vaskeskjemaet ut og gis til vår representant/legges på avtalt sted.
Søppelhåndtering
Papir etc. kan brennes i ovnen inne på hytten eller i forbrenningsovnen utenfor hytten. IKKE kast matavfall eller glass/metall i forbrenningsovnen. Det skal ikke stå igjen søppel eller matvarer når dere forlater hytten.
Fangstprotokoll og fangstbok
Vi er lovpålagt å innrapportere all fangst av sjøørret og laks til myndighetene. Dette gjøres digitalt. Vi sender ut mer detaljert informasjon på SMS/Epost noen dager før ankomst
For jegere vil det på tilsvarende måte bli sendt ut informasjon om hvordan fangst skal rapporteres
Vi setter stor pris på at alle våre gjester skriver i hytteboken. Om noe er gått i stykker, eller du har forslag til forbedringer, er det best om du tar direkte kontakt slik at vi er sikre på at vi registrerer det.