Åbjørstua

Vår beste destinasjon for ørretfiske i elv! Over 10 km med eksklusivt elvestrekke for våre gjester ved Åbjørstua, hvor det er forbeholdt kun fluefiske hele sesongen.

Om stedet Fiske Boforhold Priser og bestilling Teknisk gjennomgang

Om stedet

Oldtidsfunn og gravhauger viser at her har det vært bosetting helt siden Vikingtiden. Kanskje var det fredløse som først søkte tilflukt til denne avsidesliggende dalen? Så fant de at naturressursene var store med skog og vilt, med store velegnede områder for korndyrking, beitemarker og gode fiskevann. Men først i år 1611 finner vi den første brukeren vi kjenner ved navn. Deretter bodde det folk fast på gården helt frem til 1954. Det gamle våningshuset står fortsatt, men våre gjester bor på en moderne hytte på den samme innmarken.

Området innover Åbjørdalen er lett å ta seg fram i med bruer over Kvennelva og Kjerringdalselva, og det er flåte på kabeltrekk over elva ovenfor Gardsfossen. En gammel traktorvei fra tømmerfløtningens tid går fra båtstøen og ca. 5 km. innover dalen til Kjerringdalselvas utløp. Den er lett å gå, og det er til dels mulig å bruke medbrakt sykkel. Vanligvis er det godt med multer og andre bær på sensommeren i Åbjøra.

I tillegg er det en god del fjellvann der det fiskes så sjelden at vi ikke har tilstrekkelig kunnskap om vannene. Har gjestene erfaringer med vann som ikke er nevnt her, eller informasjon som avviker fra beskrivelsen ovenfor, er vi takknemlig om dette deles med Plahtes Eiendommer.

Laksetrappen som ble bygget i Åelva i 2000 gjør at det nå går opp laks og sjøørret til Åbjørvatn og Åbjøra. Det er muligheter for å få anadrom fisk i vatnet og Åbjøra, men inntil videre praktiserer vi fang og slipp på laks og sjøørret. For de som ønsker det, er det også mulig å skaffe fiskekort i Åelva. Denne elven har for tiden en av de sterkeste gytebestander av laks og sjøørret i Nordland.

Fiskeretten gjelder i hele Åbjørvatn og alle vann i fjellheimen rundt. Vi anbefaler at man tar med telt, og at man utnytter også dette fisket.

Vassdraget har et nedlagsfelt på ca 525 km2 Det er en vannkraftutbygging innerst i vassdraget, ved Kalvvatn. I fiskeperioden er «vanlig» vannføring 10-30 m3/s ved innløpet til Åbjørvatn. Vassdraget responderer raskt på nedbør, og vannføringen svinger derfor mye avhengig av nedbørsmengde. Vanlig flomvassføring er ca. 150 m3/s ved utløp Åbjørvatn. Hytta Åbjørstua ligger ca 100 meter fra bredden av Åbjøra med 300 meter å gå fra båtstøa. Hytta har god standard og passer for inntil 8 personer. Området ligger langt fra sivilisasjonen, men er lett å nå med båt. Gjestene ved Åbjørstua har enerett på fiske i ca 6 km strekning av elva Åbjøra fra båtstøa til Trongen i tillegg til fiske i en rekke vann.

Plahtes Eiendommer

Plahtes Eiendommer er en av de største private eiendommer i Norge. Vi tilbyr jakt og fiske i en storslagen villmarkder få mennesker ferdes. De fleste hyttene ligger flere km. fra nærmeste nabo, men er likevel lette å nå. Ved ankomst vil du bli møtt av grunneier eller en av våre ansatte. Over 70 % av våre gjester er «gjengangere».

Hos oss vil du finne en forsiktig utnyttelse av naturressursene, tilrettelagt med hytter, båter og alt som hører med for en vellykket ferie i utmarken.

Les mer om historien til Åbjøra

Åbjørstua kort oppsummert

  • Vår eneste rene fluefiskedestinasjon
  • Eksklusiv fluefiskedestinasjon i elva Åbjøra
  • Komfortabel hytte med 8 sengeplasser
  • Åbjørdalen – en komplett naturopplevelse
Presentasjonsvideo

Fiske

Med Åbjørstua som utgangspunkt har du mange muligheter. Noen liker å bruke en uke på å jakte storfisken i området rundt hytten. Andre liker å dra på «ekspedisjoner» til Åbjørdalens mange avsidesliggende perler. Åbjørstua ligger ved elven Åbjøra og man tar seg til hytten ved å krysse Åbjørvatnet med båt.

Åbjøra

Store partier med stilleflytende, glassklart vann som skapt for fluefiske, og er dermed vår eneste dedikerte fluefiskedestinasjon. Gjester forteller om gode døgnflueklekkinger og stor, sky ørret. Her er det muligheter for «sightfishing» for den som klarer å bevege seg langs elvebredden uten å skremme fisken. Partiet rundt brakka på Reingardsmyra er virkelig verdt et besøk. Hølene opp- og nedstrøms for punktet hvor Kjerringdalselva renner inn i Åbjøra huser stor fisk og er definitivt verdt et besøk under oppholdet.

I Åbjøra skal all ørret over 30cm settes tilbake. Fritt uttak av fisk under 30cm. Sjøørret og laks er fredet i Åbjøra og Åbjørvatn  m/sideelver. Det er ikke tillat å fiske med annet utstyr enn flue i Åbjøra, mark og sluk/spinner er ikke tillatt. Les alle fiskeregler ved å følge linken nederst på siden.

Åbjørvatnet

I Åbjørvatnet kan du fiske både ørret og røye. Det er et stort vann hvor det fra tid til annen tas stor ørret, og er godt egnet for et bredt spekter av fiskemetoder: markdrag, mark og dupp, fluefiske, wobblertrolling og klassisk slukfiske. Verdt å merke seg de flotte områdene langs vestsiden, som er svært godt egnet for lett spinnfiske.

Nilsfinntjønnin

Fra Åbjørstua er det en flott dagstur opp til Nilsfinndalen, og videre opp på fjellet for den som ikke er redd for å gå seg varm. Der finner man Nilsfinntjønnene som huser både ørret og røye av flott kvalitet. Naturen i Nilsfinndalen er en opplevelse i seg selv.

Kjerringdalen

Som gjest ved Åbjørstua disponerer du også en brakke som står et stykke opp i dalen, ved Reingardsmyra. Denne er fin som rasteplass under en lengre dagstur innover Åbjørdalen, eller som utgangspunkt for en lengre tur opp Kjerringdalen. Kulpen nedenfor brakka er også kjent for å huse noen av elvas største ørreter.

Laks- og sjøørretfiske i Åelva

Tar man båten tilbake over Åbjørvatnet har du mulighet til å fiske i Åelva, en av områdets beste laks og sjøørretelver. Fuglstad laksevald selger kort fra omlag 300,- døgnet.

Fiskeregler Åbjøravassdraget

Fisketid
  • Åbjøra og i garnforbudssoner i Åbjørvatn: 1.6.-14.9.
  • Åbjørvatnet utenfor garnforbudssoner: 1.1.-31.12.
Kvoter (sesong per fisker)
  • Ørret: I elven Åbjøra skal all ørret over 30cm settes tilbake. Fritt uttak av fisk under 30cm.
  • Sjøørret og laks er fredet i Åbjørvatn og Åbjøra m/sideelver.
Redskap
Det er ikke tillatt med markfiske i Åelva eller Åbjøra. I Åbjøra er det kun tillatt å fiske med flue hvor fluesnøret utgjør kastevekten. Kroker skal være mothakeløse, eller med nedklemt mothake, og kun tillatt med maksimalt 2 kroker på fiskesnøret.I Åbjørvatnet (utenfor garnforbudssonene) er det tillatt å fiske med mark, sluk, spinner flue etc.Ved fiske i Åbjøra skal målebånd og knuteløs håv medbringes. Garnfiske i Åbjørvatn og utvalgte fjellvann kan tillates etter særlig avtale med Plahtes Eiendommer.
Annet
Gjester ved Åbjørstua har enerett på fisket i Åbjøra fra garnforbudssonen ved utløpet av Åbjøra og opp til Trongen. Gjester ved Kalvkru har enerett i Kalvkruvatn og ned til Trongen.
Fiskeregler for øvrige vassdrag på Plahtes Eiendommer

Boforhold

Bygningsmasse

Ca 100 m2 inkl. tørkerom, gang, vaskerom, fire soverom, stue og kjøkken, jordkjeller under hytta. Eget stort uthus for ved og egen utedo. Totalt 8 sengeplasser og 4 løsmadrasser i hovedhytta. I tillegg disponerer dere et gammelt våningshus på ca 80 m2 med soveplass for inntil 8 personer. Dere disponerer også en Moelvenbrakke med 3 sengeplasser som ligger ca 5 km lenger opp i vassdraget, ved Reingardsmyra.

Møbler og teknisk utstyr

God standard, kjøkkenbord med plass for 8 personer, sofagruppe med salongbord og stoler. Dyner og puter til 8 personer. Innlagt varmt og kaldt vann, propankjøleskap med fryseboks, gasskomfyr med stekeovn, ekstra gasskokeapparat (totalt 8 bluss). Vedfyrt tørkerom, vanlig dusj. Parafinlamper. Solcellestrøm med 230V konverter for ladning av mobiler etc.

Kjøkkenutstyr og forbruksartikler

Rikelig med service, bestikk, kopper og kar for 12 personer. Alle forbruksartikler som dopapir, stearinlys, vaskemidler, propan etc. er på plass.

Båter

En ca 15” aluminiumsbåt med 5 Hp motor. Ekstra båt kan ordnes etter nærmere avtale. Ferdigblandet bensin til motor er også på plass.

Flyteutstyr

6 stk flytevester 70-90 kg ligger i naust ved parkeringsplassen. Andre størrelser må avtales.

Beliggenhet

Hytten ligger i vakker natur, ca 200 meter fra elven Åbjøra. Nærmeste naboer: Åbjørneset: ca 1,5 km. Granbostad: ca 5 km.

Adkomst

Parker ved Åbjørvatn. Ta båt over vannet og opp nedre del av elven Åbjøra. Følg gammel traktorvei 300 meter frem til hytten.

Kartreferanser

M711- serien: nr. 1824 I og IV og 1825 III. Litt på 1825 II.

GPS-Koordinater

Hytte: N 65o 00,974´- E 12o 44,258´
Båtplass ved hytta: N 65o 00,897´ – E 12o 43,822´
Brakke ved Reingardamyra: N 65o 01,669´ – E 12o 49,021´

Tilrettelegging

Gjestene må ta med seg sengetøy hvis ikke annet er avtalt. Oppredde senger etter avtale. Gjestene tas i mot av vår representant på Terråk, hvor informasjon om stedet og om jakt- og fiske mulighetene vil bli gitt.

Guiding etc.

Fiske- og jaktguide, kokketjenester og turguide kan organiseres.

Avstander fra parkeringsplass

Til Rørvik lufthavn: 110 km, Brønnøysund lufthavn: 130 km. Værnes flyplass: 300 km. Nærmeste matbutikk er på Terråk, ca 30 km fra parkeringsplassen.

Nettdekning

Det er ikke mobildekning ved huset, men enkelte steder oppe i fjellet. Dekning med Telenor: knappe 10 minutters kjøring. Dekning med Netcom: ca 30 minutters kjøring.

Priser

Gjelder per uke (opptil 6 personer).
28/5 – 11/6: Kr. 14.000,-

Tilsvarer en døgnpris per person fra 350,-

11/6 – 13/8: Kr. 19.000,-

Tilsvarer en døgnpris per person fra 480,-

13/8 – 3/9: Kr. 14.000,-

Tilsvarer en døgnpris per person fra 350,-

Inkluderer:

Hytte, fiskerett i hele nedre del av Åbjøra, store fjellområder, båt med motor i Åbjørvatn, bensin, ved, propan etc. Prisen gjelder for opp til 6 personer, for mer enn 6 personer kommer et tillegg på kr. 2000,- pr. pers. pr. uke.

Fiskekort for sjøørret/laks i de nederste delene av vassdraget (Åelva) koster ca. 300/døgn/person.

Bestilling

Sjekk tilgjengelighet og bestill online via linken under. Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss.

Bestill her Ta kontakt

Teknisk gjennomgang

Gjennomgang av all informasjon som trengs før ankomst.
Overskrift
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Overskrift
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Overskrift
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.